Om oss

Skötsel och råd

För att ni ska trivas med er nyinköpta möbel under en lång tid framöver följer här instruktioner hur möbeln bör skötas.

Generella instruktioner

  • Torka omedelbart upp spilld vätska med en torr trasa.
  • Placera inte möbeln i direkt solljus. En skyddad yta kommer att behålla sin ursprungsnyans betydligt längre är en oskyddad yta, tänk därför på att inte delvis täcka möblen.
  • Placera inte möbeln nära en värmekälla.
  • Placera inte färgade ljus eller självhäftande föremål på ytan.
  • Använd möbeltassar för att skydda golven mot slitage.
  • Håll möbeln ren från damm och smuts. Vid behov, torka av med fuktad trasa och tvållösning.
  • Skruvar och beslag bör kontrolleras och efterdras vid behov för att bibehålla stabilitet och funktion.

Trä

Trä är ett fantastiskt levande naturmaterial som påverkas av luftfuktighet, temperatur och ljus. Även en ytbehandlad möbel – oljad, målad eller lackerad – påverkas av yttre omständigheter. Trä kan torka och krympa i ett torrt klimat och svälla i ett fuktigt klimat, vilket gör att vissa ojämnheter kan uppstå. Mindre exponering är emellertid inget som påverkar hållfastheten hos materialet och skiftningar i färg eller sprickor i material kan ofta förekomma utan att innebära skada för möbeln. 

Oljad yta

Möbler som är behandlade med olja bör underhållas kontinuerligt. Hur mycket och hur ofta beror på möbelns funktion och på klimatet inomhus. I Skandinavien är möbler särskilt utsatta under vinterhalvåret på grund av vårt ofta torra inomhusklimat. Använd rekommenderad träolja som finns i handeln och följ anvisningarna för respektive fabrikat. Ett finkornigt slippapper kan även användas för att slipa bort mindre ojämnheter som uppstått, gärna i samband med att ytan oljas.

Vaxad yta

Även vaxade ytor bör underhållas regelbundet. För de möbler som består av återvunnet trä och ofta lite större porer kan det vara svårt att applicera hårdvax. För ett smidigt underhåll rekommenderar vi därför att ni använder vaxolja eller sprayvax som finns att tillgå i handeln.

Lackade och målade ytor

Möbler som är lackerade eller målade rengörs med en lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel som såpa eller tvållösning. Torka därefter med en mjuk bomullstrasa. Möbelpolish kan med fördel användas för att ge ett ytterligare skydd mot repor som kan uppstå på möbelns ytskikt.

Övriga material

Granit

Granit är ett naturmaterial som är stöttåligt och det uppstår mycket sällan sprickor i stenen. Däremot kan det finnas naturliga nyansskillnader i samma stenhäll eller mellan olika stenhällar. Om ytan känns matt kan den behandlas med möbelpolish för att återfå sin lyster. Granit är ett värmetåligt material men har öppna porer och absorberar därför lätt vätska. Vid spill, torka med en torr trasa för att undvika missfärgningar.

Konstläder

Rengörs med svag tvållösning alternativt med ”Conditioner” som finns att köpa hos din återförsäljare.Konstläder rengörs med mild tvållösning alternativt ”conditioner” som finns i handeln eller hos din återförsäljare.